Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stembevrijdend Zingen in Harderwijk

26 oktober 2023 @ 20:00 - 21:30

Beste zangeressen en zangers,

Donderdag 26 oktober een nieuwe avond Stembevrijdend Zingen in Harderwijk. Motto: “Zingen als een Vrij Kind”

Mijn kleindochter Eva (4,5 jaar oud) zingt veel en geheel onbekommerd. Samen met mij liedjes aan de piano of liedjes die ze op school geleerd heeft. Maar ook als ze op zichzelf aan het spelen is, of aan het modderplassen stampen is, of in gesprek met haar poppen is. Gewoon klinken, zingend praten, hummen, ‘jabbertalken’. Dat laatste noemt ze ‘Eva-taal’ en dan praten we beiden in een onbekende taal tegen elkaar. Het kan dan erg hilarisch worden, of een heel toneelstuk met verschillende stemmen en toonhoogtes.

Vanuit het model van de Transactionele Analyse van Eric Berne (met de drie ego-posities Ouder-Volwassene-Kind) zien we bij haar een demonstratie van het zgn. Vrije Kind.

Het tegenbeeld zou het Aangepaste Kind zijn, het kind dat vooral kijkt wat de ouders of opvoeders willen of vinden en dat dan ook gaat doen/leveren. Vanuit onze Ouder-posities kunnen we dan een Voedende Ouder zijn (‘zing maar meisje, het is helemaal goed wat je doet’), of een Kritische Ouder (‘dat is wel een beetje hard, hè… of: ‘nou, dat liedje gaat heel anders hoor’, etc).

Stembevrijdend Zingen gaat (op deze manier bekeken) over het terugvinden en weer stem geven aan ons (innerlijke) Vrije Kind. Gewoon lekker zingen, omdat het fijn voelt. En afhankelijk van de dominantie van jouw (innerlijke) Aangepaste Kind is dat meer of minder uitdagend.

Het is ook even verlof geven aan je eigen (innerlijke) Kritische Ouder (‘zing ik niet te hard?) en jezelf als Voedende Ouder een klopje op de schouder geven (bijv. met het lied ‘Ik ben helemaal goed’).  

Wil je deze dynamiek eens nader beleven of onderzoeken? Kom dan op donderdag 26 oktober naar Centrum de Zin in Harderwijk en zing je vrij!

En fijn als je nog even laat weten of je wel/niet komt!

Met zingende groet,

Maarten Moens

Disclaimer: zingen kan verslavend zijn, je maakt gelukshormonen aan, en je kunt daarna zo maar zingend op straat worden aangetroffen.

Algemene informatie:
Stembevrijdend Zingen is zingen omdat het fijn is om samen te zingen. Zingen zonder repeteren, zonder optreden, zonder muzieknoten, zonder vaste partijen. Het is moeiteloos zingen, vanuit overvloed, vanuit verlangen om te klinken, zonder moeten, zonder presteren, zonder vergelijken. We zingen wereldliederen, mantra’s, klaag- en jubelzangen en liederen uit verschillende  spirituele tradities. Iedere avond is repetitie en uitvoering tegelijk. Naast het zingen luisteren we ook naar de stilte.
De pianobegeleiding geeft een bedding waarin ieders stem kan klinken.

Kortom: het is unieke zangavond met een gelegenheidskoor dat elke avond weer nieuw ontstaat bij de eerste tonen en verdwijnt bij de laatste klanken.

Er is een vaste kern van zangers (m/v) met daaromheen een lossere kring van mensen die af en toe komen. Iedereen is welkom!

We beginnen om 20.00 en zingen tot 21.30. Kosten 15 euro per keer.

De data voor het najaar 2023 zijn:
Donderdag 30 november
Donderdag 21 december (Kerst-editie)

P.S. Ik heb ook een Facebook-event gemaakt van  deze zangavond, fijn als je die wilt ‘liken’, en/of daarop laten weten dat je komt, of hem weer delen op jouw Facebooktijdlijn. Hoe meer stemmen, hoe meer zangvreud’!

Maarten Moens

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
26 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 21:30

Locatie

Centrum de Zin, Harderwijk
Stationslaan 32
Harderwijk, Noord Holland 3841 DA Nederland
+ Google Maps