Maarten Moens

Maarten Moens (1962). Getrouwd, pleeg- en stiefvader van 3 meiden.

Ik ben werkzaam als Stembevrijder, biografisch consulent, en als trainer/coach voor mijn eigen bedrijf De Vuurcirkel. Brede werkervaring in coaching en werkbegeleiding. Docent aan diverse opleidingen. Eigen individuele adviespraktijk in Hoorn. 

Mijn thema’s zijn: de menselijke levensloop (biografiek), ontwikkeling, het mannelijke en het vrouwelijke in de mens, relaties en samenwerking,(persoonlijk) leiderschap, identiteit, beweging en vitaliteit, zingeving en innerlijke scholing, kracht en kwetsbaarheid, de natuur als inspiratiebron, oerbeelden, mythen en films, dansen, (autobiografisch) schrijven als middel tot bewustwording en persoonlijke groei, werken met de stem (stembevrijding) en muziek als ontwikkelingsweg.

Opleiding en leraren

Na een lerarenopleiding (Nederlands en geschiedenis) en een loopbaan van 6 jaar als trainer/opleider voor een commercieel opleidingsinstituut, ben ik me via een opleiding voor psycho-sociaal werk in Utrecht (SPSO) steeds meer op ontwikkelingsprocesen van mensen en teams gaan richten.

Een belangrijke leraar en mentor in het werken met mensen en groepen was Manfred van Doorn voor mij. Van hem leerde ik levenskunst en krijgskunst.

In mijn 7-jarige betrokkenheid bij buddyproject Metgezel in Amsterdam leerde ik vooral over intensiteit van leven, over de kracht van werkelijke aandacht en ‘doen wat er te doen is’.

Samen met Hans Engels heb ik de workshop Tussen Macho en Softie ontwikkeld, en later de vervolg-workshop Tussen Kruin en Kruis.

Een verslag van mijn werkzaamheid als mannenwerker heb ik beschreven in het hoofdstuk “Ruimte voor mannen“, in het boek “Ruimte voor mannen. In de hulpverlening, in de wetenschap, in de alternatieve hoek”, onder redactie van Vincent Duindam  (verschenen bij Van Gennep, Amsterdam, 1999).

Van Atum O’Kane leerde ik de kracht van mythen en verhalen en het luisteren zonder oordeel. Het door hem belichaamde Soefisme leerde me over inclusief denken en de wijsheid van alle spirituele tradities.

Van Albert de Vries leerde ik de praktijk van het ervaringsgerichte coachen, creatief ja-zeggen en levend denken.

Van Rinke Visser en Lili Chavannes leerde ik de grootsheid en de nabijheid van biografisch werken. Op het Instituut voor Biografiek in Driebergen heb ik mij daar gedurende 4 jaar verder in geschoold met bezielende leraren zoals Jacques Meulman en Leo Beth.

Via Willemijn Soer kwam ik het schrijven van levensverhalen (autobiografisch schrijven) op het spoor.

Van Ineke van Keulen, Otteline Lamet en Marieke Krans leerde ik de kracht en ontroering van familie- en organisatieopstellingen.

Van Ya’Acov Darling Khan (www.schoolofmovementmedicine.com) leerde ik dansen en dat het gaan van meerdere paden een zegen is.

Van Rudolf Steiner en de antroposofie leerde ik dat de weg naar binnen en de weg naar buiten uiteindelijk bij hetzelfde uitkomen: mens-worden.

Mijn huidige leraar Jan Kortie leert mij de eenvoud, directheid, en diepgang van Stembevrijding, wat aansluit bij mijn levensmotto: ‘zijn met wat er is’.

Mannenwerk

Zielebroeders bij Peter, 16 januari 2011 009Al zo’n 20 jaar ben ik actief betrokken bij trainingen en workshops voor mannen. Eerst als deelnemer, later zelf als trainer, begeleider en coach. Ik heb me daarbij geschoold in zowel de reguliere hulpverlening (opleiding Psycho-sociaal werk, basisopleiding Mannenhulpverlening bij Transact in Utrecht), als in meer holistische benaderingen (mannentrainingen bij Body&Soul/Venwoude en het Skydancing Institute in Nijmegen, lichaamswerk, spirituele psychologie, zweethutten en sociale rituelen).

Mijn deelname aan diverse mannengroepen (broederschappen) -al meer dan 20 jaar- zijn een grote bron van inspiratie en spiegeling op mijn eigen weg als man en mens.

Deel deze pagina: